e-gelio.gr

Τότε θα δώσουν πανελλήνιες οι μαθητές – Ποια μέτρα εξετάζει το υπ. Παιδείας

Ολα τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας ως απάντηση στην «καραντίνα» της Εκπαίδευσης
0
46

Για το ενδεχόμενο πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο πρέπει να προετοιμάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς είναι προφανές από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας θα παραμείνει σε καθεστώς καραντίνας τουλάχιστον ως τις διακοπές του Πάσχα, πράγμα που ανακοινώθηκε και επίσημα την Παρασκευή.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι (δηλαδή τον Ιούλιο), ωστόσο αρμόδιες υπηρεσίες ήδη εισηγούνται να μετατεθεί η εθνική εξέταση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο.

Ετσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τρία μέτρα μελετώνται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του Αμαρουσίου:

– Μείωση ύλης σε όλες τις εξετάσεις (προαγωγικές αλλά και Πανελλαδικές). Στη Γ’ Λυκείου αποτελεί ευτυχή συγκυρία η εφαρμογή φέτος των 6ωρων μαθημάτων την εβδομάδα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, κάτι που σημαίνει ότι σε αρκετά σχολεία έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη.

– Παράταση του σχολικού έτους κατά 1 ή 2 εβδομάδες για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν.

– Πανελλαδικές εξετάσεις – προφανώς – με καθυστέρηση. Το ερώτημα που συζητείται τώρα στο υπουργείο Παιδείας είναι: τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Η δεύτερη περίπτωση είναι προφανές ότι θα «πιέσει» όλη την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την έναρξη του επόμενου έτους, ωστόσο είναι πιθανόν τελικά να αποτελέσει μονόδρομο.

Πάντως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελετά ήδη τα σενάρια αυτά τις τελευταίες ημέρες με στόχο να καταλήξει σε εκείνο που θα είναι το πιο λογικό και εφαρμόσιμο.

Online εκπαίδευση

Κατά τα άλλα, σεμινάριο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έγινε χθες σε σχολεία των Νομών Δράμας, Εβρου, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Πέλλας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Λασιθίου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης. Επίσης, όπως έγραψαν ήδη «ΤΑ ΝΕΑ», ανακοινώθηκε και επίσημα πως έχει προβλεφθεί επιπλέον η δυνατότητα σύνδεσης με την εικονική τάξη και μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που το διάστημα κατά το οποίο θα είναι κλειστά τα σχολεία δεν υπερβεί τις 3 εβδομάδες θα ληφθούν «ήπια μέτρα», όπως η μείωση της διδακτικής ώρας, ενώ το υπουργείο Παιδείας μεριμνά ώστε οι όποιες αλλαγές να είναι οι μικρότερες δυνατές στον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους.

«Ηλεκτρονικά»

Στα πανεπιστήμια της χώρας το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας μεταφέρεται online από τις 26 του μήνα, καθώς το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για να μη χαθεί το εξάμηνο. Ετσι, προχώρησε ως κατεπείγουσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δίνεται ευρέως η δυνατότητα σε όλα τα Ιδρύματα να διοργανώνουν προπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε, αφού τα ΑΕΙ μπορούσαν να διοργανώσουν περιορισμένο αριθμό διαδικτυακών προγραμμάτων.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία «θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μη χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ξεκίνησε διαδικασία επαναπατρισμού μελών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, οπότε ζήτησε με επείγον μήνυμά του προς τα ανώτατα ιδρύματα όλα τα στοιχεία σχετικά με φοιτητές ή προσωπικό τους ανά χώρα.

Αναβολή εξετάσεων

Το φθινόπωρο θα γίνουν οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας που είχαν οριστεί για τις 18, 19 και 20 Μαΐου, με την περίοδο εγγραφών να λήγει σε μία εβδομάδα, στις 22 Μαρτίου. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο σύντομα θα ορίσει νέα περίοδο εγγραφών καθώς και νέα εξεταστική.

Πηγή: newpost

Leave a reply

Αρέσει σε %d bloggers: